music-guitar

Miten Suomessa pääsee musiikkimaailman huipulle?

Haluaisitko sinäkin olla kaikkien tuntema artisti? Et ole yksin, sillä monen unelma on olla suosittu hittiartisti ja kivuta lavalle suuren yleisöjoukon eteen omia kappaleitaan esittämään. Unelman toteuttaminen käytännössä ei kuitenkaan ole lasten leikkiä. Ehkäpä olet taitava säveltäjä ja kenties laulukin luonnistuu, mutta omat tekeleet eivät kuitenkaan koreile Spotifyn kuunnelluimpien joukossa.

Alkuun pääseminen ei ole helppoa ja toisinaan vaativassa musiikkimaailmassa menestyäkseen on yksinkertaisesti oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan: monen huippusuosioon nousseen artistin historiasta löytyy ainakin ripaus hyvää tuuria lahjakkuuden ja kovan työskentelyn lisäksi. Siksi jokaisesta taitavastakaan musisoijasta ei tule listaykköstä. Jos tavoitteena on musiikkimaailman huipulle pääseminen, voi sen saavuttamista kuitenkin edesauttaa monin eri keinoin.

Harjoittele ja ole tuottelias

Ensimmäinen ja tärkein kohta artistiuran luomisessa on tietysti taitojen kohdilleen hiominen sekä loistavien kappaleiden kynäily. Treeniä ei voi koskaan olla liikaa ja mitä enemmän vietät aikaa soitto- ja laulutaitojasi huippuunsa hioen, sitä todennäköisempää on, että pääset vielä pitkälle. Älä pelkää virheitä, vaan tee rohkeasti erilaisia kappaleita: niiden joukosta saattaa lopulta löytyä se todellinen helmi.

Käytä verkostoitumistilaisuudet hyväksesi

Etenkin Suomen kokoisessa maassa ihmisten väliltä löytyy yllättäviä yhteyksiä eikä koskaan voi tietää, kuka tuntee kenetkin. Kannattaakin rohkeasti tutustua erilaisiin ihmisiin ja myös mainita kaikki mahdolliset kontaktit esimerkiksi levy-yhtiöön tai keikkajärjestäjiin yhteyttä ottaessa.

Seuraa musiikkitrendejä ja inspiroidu

Tämänhetkiset hittibiisit kertovat paljon siitä, millaisilla sävellyksillä mainetta ja mammonaa on mahdollista saavuttaa. Ajasta ja paikasta riippumatta suosittuja kappaleita yhdistävät hyvin usein tarttuva kertosäe, toimiva melodia sekä samaistuttava tarina. Tämä kannattaa pitää mielessä omia tekeleitä rakennellessa.

Löydä oma tyylisi

Vaikka muiden tekemiä hittejä kannattaakin kuunnella “sillä korvalla” ja ideoita on enemmän kuin suotavaa ammentaa myös omaan tuotantoon, ei jokaisen trendin perässä kuitenkaan välttämättä kannata juosta. Menestyvällä artistilla on oma juttunsa, joka hurmaa yleisön juuri siksi, että se eroaa jollain tavalla kaikista muista.

Ota some haltuun!

Nykymaailmassa on yhä vähemmän ja vähemmän aloja, joilla voi menestyä hyödyntämättä ilman sosiaalisen median. Musiikkialalla eteneminen ilman kunnon sometaitoja on vielä tavallistakin haastavampaa, sillä oman musiikin saattaminen potentiaalisten fanien korviin on hyvin haastavaa ilman eri somekanavia. Sosiaalinen media on myös äärimmäisen kätevä ilmoitusalusta sekä työkalu yhteydenpitoon fanien kanssa sitten, kun kuuntelijoita on alkanut kertyä: siellä onnistuu niin keikkojen kuin uusien biisienkin mainostaminen sekä aina vain suurempien yleisöjoukkojen tavoittaminen.

Lähesty levy-yhtiötä ammattimaiseen tyyliin

Musiikkialalla voi totta kai toimia omin päinkin, mutta jos tarkoitus on tähdätä huipulle, on kunnon levytyssopimus käytännössä välttämätön. Kannattaakin miettiä ja suunnitella tarkoin, millä tavoin levy-yhtiöihin ottaa yhteyttä.

Ennen kappalenäytteiden esittelyä on kasassa hyvä olla oikeasti hyvä biisi, johon on itse täysin tyytyväinen. Viilaa näytekappale siis kohdilleen sen sijaan, että kuunteluttaisit ammattilaisilla puolivillaisia tekeleitä. Fyysisten demojen lähettely levy-yhtiöihin on pitkälti historiaa ja paras tapa onkin lähettää linkki parasta tuotantoa edustavaan kappaleeseen sähköpostin välityksellä. Älä unohda hyvin kirjoitettua ja houkuttelevaa saatetekstiä!

Älä luovu toivosta

Viimeinen neuvo on vähintään yhtä tärkeä kuin kaikki aikaisemmatkin: älä lannistu, vaikka artistin ura ei heti ottaisikaan tuulta alleen. Musiikkimaailman huipulle kipuaminen vaatii periksi antamattomuutta ja aikaa, mutta lopussa voi hyvinkin seistä kiitos. Onnea matkaan!

Posted in: Bändi